Fabriek in de etalage

De Gruyter 200 jaar

Op 19 juni 1818 begint Piet de Gruyter in de Orthenstraat een grutterij. Onder het motto: wat ik verkoop maak ik ook zelf groeit zijn grutterij uit tot ’s lands grootste en daarmee toonaangevend kruidenier. Prachtig gedecoreerde winkels in de binnensteden, in al even mooie en markante panden, meer dan 400 levensmiddelen, veelal eigen fabrikaat van de beste kwaliteit en altijd 10% korting.

Voor de oorlog is de opmars van het bedrijf of ‘levensmiddelenconcern’ onstuitbaar. De grote fabriek in de Orthenstraat in de binnenstad wordt te klein. Ruimte voor expansie vindt De Gruyter aan de Veemarktkade waar in 1931 de tweede fabriek tot stand komt. De groei versnelt.

Maar in de jaren ’60 keert het tij. Het familiebedrijf mist de aansluiting met de snelle veranderingen in de retailsector. De supermarkt is een brug te ver voor De Gruyter. In 1980 is het gedaan met de industriële trots van de stad.

Maar als een feniks uit de as herrezen kennen we de tweede fabriek nu als de De Gruyter Fabriek; dé creatieve hotspot van Brabant. Het monumentale gebouw is op prachtige wijze door de N.V. Bossche Investerings Maatschappij (BIM) gerenoveerd en herstemd.

Frans van Gaal levert als auteur van Fabriek in de etalage (co-auteur Niek van der Donk), uitgegeven in 2012, zijn bijdrage aan de herdenkingsactiviteiten, daaronder een aangepaste heruitgave van Fabriek in de etalage.

DEGRUYTERFABRIEK.NL