Bossche Omroep – Abonnementopkanniewaarzijn.nl

zondag 24 september 2017 – ‘Cultuur is alles wat de mens van ’t varken onderscheidt’. Dus volg ik al meer dan 50 jaar FC Den Bosch. Elke keer als ik ga zegt mijn vrouw: ‘Ga je nou al weer? Kan nie waar zijn!’ De tijd dat de FC bekend stond als ‘reuzendoder’ en grote clubs liet bibberen, is al lang geleden. Nog langer geleden, in 1965, richtte een trots gemeentebestuur betaald voetbalclub FC Den Bosch op.

Kom daar vandaag nog eens om. Voor ‘de politiek’ is de FC het ‘lelijk eendje van de stad’. Daar scoor je niet mee en dus handel je ernaar. Neem nou de plotsklapse sluiting van de Oosttribune, vooral bekend als M-side. Het gebeurde vlak voor de aanvang van het seizoen. Officieel heet het dat gemeente, politie én de club het erover eens zijn: ‘de constructie van de tribune is niet veilig genoeg’. Het supportershome is een ‘gelegenheid voor drugsdealers’.

FC Den Bosch zit met de gebakken peren. En de gemeente voegt een nieuwe blunder toe aan de reeks: niet-werkende-automatische-parkeergarage-onder-het-stadskantoor(2000), Bartenbrug (2003-2016) en Theater aan de Parade (2005 – ?). Een lege tribune: rijp voor een nieuwe aflevering van kanniewaarzijn.nl.

lege_tribune_db

Nog maar vijf jaar geleden verklaarde wethouder Huib van Olden in de gemeenteraad met de hand op het hart dat de Oosttribune nog jaren meekon. ‘Veilig genoeg’, zei hij. Jan Smit van D66 haalde een rapport aan van het Auditteam Betaald Voetbal. Conclusie: de tribune moet snel worden opgeknapt! Dat gebeurde dus niet. De supporters mochten materiaal kopen voor een zelf gebouwd supportershome.

Doekje voor het bloeden gezien een eerdere ‘belofte’. Op 24 maart 2009 presenteerde toenmalig sportwethouder Rodney Weterings (PvdA) een plan voor een vernieuwd stadion de Vliert, met voor iedereen een fatsoenlijk onderkomen, ook voor de supporters van de M-side. Het plan voorzag ook in een supportershome.

Foto in de krant met alle relevante bobo’s, plechtige ondertekening van een intentieverklaring, u kent het wel. Het plan ging niet door omdat een van de deelnemers, een grote vakschool van vijf bouwopleidingen, afhaakte. In 2011 werd het plan afgeblazen.

Daarna gebeurde er dus niets meer. Politici en bestuurders keken weg. De M-side bleef het aanzien niet waard en moest wel toneel van vervelende incidenten blijven. ‘Als je mensen als varkens behandelt, gedragen ze zich er ook naar’, luidt mijn levenswijsheid.

Pleit ik de zich misdragende supporters vrij? Nee, ik zet feiten op een rij en help bestuurders in de achteruitkijkspiegel te kijken. Nooit weg als je een stad bestuurt. Van mij mag een bestuurder pronken met een flonkerende, dik gesubsidieerde tribune van HC Den Bosch op zichtlokatie! Maar laat dan de hoofdvertegenwoordiger van volkssport nummero één, voetbal, niet aan zijn lot over. Zo gaat de gemeente op weg naar abonnementopkanniewaarzijn.nl

Frans van Gaal

Contact opnemen met Frans van Gaal

Email: fransvangaal@home.nl Telefoonnummer: 06-45482739