Gekleurd voetbal

zondag 23 december 2019 – Internet verbindt de hele wereld. Zo haalde FC Den Bosch CNN met de racistische uitingen richting Amad Mendes Morera tijdens FC Den Bosch-Excelsior. CNN…?, dacht ik. In 2012 bezocht ik het imposante CNN Center in Atlanta. Aan de voorkant van het gebouw keek ik uit over het prachtige Centennial Olympic Park. Maar aan de achterkant zag ik een getto, zwart en armoedig. Keek je verder, dan werd het nog schrijnender. Naast het getto ligt het Martin Luther King historical Center, de historische site, gewijd aan leven en werk van de grote voorvechter van gelijke burgerrechten voor zwarte Amerikanen. Het Center lag er in 2012 verwaarloosd bij en draaide alleen dankzij geëngageerde, zwarte vrijwilligers.

Oerwoudgeluiden, Zwarte Piet-liedjes en scheldwoorden richting Excelsior-speler Mendes Moreira, het was wereldnieuws. In Nederland sloeg de terechte verontwaardiging over de racistische uitingen om in een ‘volksgericht’ tegen FC Den Bosch. Maar het racisme bleef. André Onana, topkeeper van Ajax, ervaart het dagelijks.

Zo lijkt voetbal vooral een podium voor racisme. Eigenlijk heel paradoxaal. Want, er is geen podium op de wereld dat ook weer zo verbindt als voetbal. Het is de poort naar de samenleving. Overal in de wereld biedt voetbal jongeren, met wat voor achtergrond dan ook, kansen om mee te doen en zich te bewijzen.

April 1995: Ajax wint op eclatante wijze met 5-1 van Bayern München in wat nu Champions league heet. Coach Uli Hoeness van Bayern München voert een heel bijzonder excuus aan. ‘Ajax is nu eenmaal in het voordeel ten opzichte van ons als Zuid-Duitse club. Ajax beschikt over een geweldig potentieel aan jongeren met een allochtone achtergrond die een volwaardige plek zoeken in de samenleving.’

Vandaag is dat geen ‘Nederlands’ voordeel meer. In een groot deel van Europa maken ‘gekleurde’ voetballers het spel leuker, beter en attractiever, ook in de nationale teams. En… FC Den Bosch? De club staat er van alle sportclubs in deze stad het meest gekleurd voor door spelers met ‘roots’ in Somalië, Marokko, Finland, Bulgarije, Suriname, Portugal en Australië.

‘Wie racisme wil bestrijden doet er goed aan juist voetbal en FC Den Bosch een handje vooruit te helpen’, aldus reageerde oud-burgemeester Ton Rombouts op een vraag om hulp van voorzitter Jan-Hein Schouten van FC Den Bosch.

Rombouts ziet het goed. Neem CHC, derde klasser in het westelijk stadsdeel. Het Bossche (!) clubje werkt aan een comeback aan de hand van oud-profvoetballer Anouar Hadouir (Willem II). De 36-jarige spelmaker verbond zich aan CHC. Hij treft bij de selectie drie broers. Fatah Hadouir is trainer van het eerste elftal. Daarin spelen nu ook de broers Mounir en Younes. Legt u dus maar rustig een gekleurde voetbal onder de kerstboom. Voetbal verbindt soms meer dan internet.

Frans van Gaal

Ondernemer in geschiedenis