Bossche Omroep – Redt ‘Volkstheater aan de Vliert’

Dinsdag 2 februari 2016: FC Den Bosch speelt de kwartfinale voor de KNVB-beker in een volgepakt  eigen stadion tegen de amateurs van VVSB. FC verliest met 3-2.  De Volkskrant schrijft: ‘Arm FC Den Bosch. Als nummer 14 van de eerste divisie leidt de club een zieltogend bestaan’. Dat gebeurt in 2016, jubel- en feestjaar vanwege de 500ste sterfdag van Jheronimus Bosch.

De hockeydames van HC Den Bosch worden op 7 mei 2016 in Amsterdam voor de zeventiende keer landskampioen, zoals past bij het jubeljaar. Rombouts glundert. FC Den Bosch… eindigt dat jaar als zeventiende, in de kelder van het betaalde voetbal. Rombouts schaamt zich.

Zo’n voetbalclub… slecht voor de stadspromotie. Die verberg je het liefst als stadsbestuurder of citymarketeer. Helpt niet… de club komt toch in het nieuws: met directeuren die elkaar in rap tempo opvolgen, een trainerscarrousel, ‘zorgenkind’ van de KNVB én met die godvergeten supporters.

Paal en perk stellen! Stekker eruit! Dat gebeurde, een hele tribune of M-side, werd in juli 2017 op initiatief van de gemeente gesloten. Daar zat immers de ‘harde kern’, waar altijd weer ‘malloten’ op afkomen. Aanleiding: een vuurwerkbom bij een wedstrijd op 5 mei en een stevig aangeslagen ballenjongen.

Gevolg van de sluiting…? De daders lopen nog vrij rond. FC Den Bosch heeft een nog groter veiligheids- en nu voortbestaansprobleem. Je kon er op wachten. Zo treft de straf slechts onschuldigen; spelers, vrijwilligers, directie, bestuur, sponsors en supporters van FC Den Bosch. En… de stad…? Tweewekelijks in beeld met een nieuw stadsgezicht, een lege tribune.

Natuurlijk wil ook FC Den Bosch geen doorgedraaide ‘malloten’ op de tribune. Maar ze komen toch, in het bijzonder naar het volstrekt drempelloze voetbal. Zo zag jaren geleden Eric Nordholt, politiecommissaris in Amsterdam, het ook al. Geweld van zich miskend voelende groepen zit in de samenleving. Voetbal is een favoriete uitlaatklep. Het is relatief goedkoop, er gebeurt wat en het trekt de aandacht. ‘Welnu, als je dat als gezagsdrager weet doe er iets mee’, stelt Nordholt.

Een volgepakte M-side tijdens het bekerdrama, FC Den Bosch - VVSB 2-3, kwartfinale KNVB-beker februari 2016, Jeroen Boschjaar.

De Verkadefabriek… het Theater aan de Parade… de Willem II-fabriek… het Noord-Brabants Museum… de Toonzaal… de Proeverij… HC Den Bosch… Flik & Flak… blijven gevrijwaard van de ‘malloten’. En dat is maar goed ook. Stel, de ‘malloten’ zouden op één van die plekken huishouden, dan wordt het pas echt onbeheersbaar.

FC Den Bosch zit dus opgescheept met een maatschappelijk probleem. Daar laat je als gemeente, notabene oprichter van FC Den Bosch (!), de club niet mee zitten. Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht, vindt dat supporters die zich misdragen door het strafrecht moeten worden aangepakt. Dat laat je niet over aan de bijna vrijwillige stewards van een voetbalclub.

Mogelijk kan burgemeester Mikkers, zich sympathiek manifesterend als man van ’t Bossche volk, een daad stellen. Redt het ‘Volkstheater aan de Vliert!’, podium van de Bossche hoofdvertegenwoordiger van volkssport nummero één, voetbal.

Frans van Gaal