Bossche Omroep – Plofpartij

Rotterdam was in 2019 de gelukkigste stad van Nederland. Geen verkeerde stad natuurlijk. Maar in 2017 was het Ede. Ik dacht…Ede…? Daar wil je nog niet dood gevonden worden. Waarom zit Den Bosch nooit bij die verkiezing? Valt ons geluk niet genoeg op? Iedereen weet toch dat Den Bosch de moeite kan nemen om zich wekenlang voor te bereiden op een feest, carnaval. Den Bosch en problemen? Wie via Google zoekt naar ‘het grootste probleem van Den Bosch’ komt vandaag uit op… ‘het ontbreken van een disco’.

Ja maar… Forum voor Demagogie doet misschien mee aan provinciebestuur in Brabant. En dat zit wel in Den Bosch. Dan komt het megafoonpopulisme toch wel heel dichtbij. Nou… megafoon? Lijsttrekker Eric de Bie is een eerbiedwaardig conservatief-liberaal notaris en daarnaast mediator, bemiddelaar bij echtscheidingen. Dan pas je wel op je woorden. Hij was niet voor niets de stilste lijsttrekker-aller-tijden.

“Ik leef als een 19e eeuwer”
Maar Baudet dan…? Die is toch veel erger? Thierry Baudet is een mens van vlees en bloed. Thierry heeft nu een vriendin uit Iran en heeft fijne seks met haar. Maar zijn Marokkanen-tweet dan? Misschien komt die wel net op tijd. Je vraagt je af, wil Baudet wel besturen in de provincie? Let maar op. Forum voor Demagogie zat al zowat in het provinciebestuur van Zuid-Holland maar Baudet kwam met een ultrarechts filmpje waarin hij een link legde tussen migratie en verkrachtingen. Niet meebesturen dus. Thierry wil vooral zelf aandacht en het moet gezegd, hij is daarin een ‘open boek’. Hij noemt zijn Forum voor Demagogie ‘de partij van de liefde’. ‘Het gaat om aandachtigheid’, zegt hij zelf. Nodig juist hem (!) uit voor besprekingen op het provinciehuis. Doe het heel vaak. Even vindt hij het leuk, daarna wordt het teveel sleur, net als het werk in de Tweede Kamer. Als hij komt schenk dan geen Sjardonnee van de Sligro maar Meursault (witte Bourgogne). Is hij in het Provinciehuis dan is er geen krant en oogt de ontvangstruimte als een deftige salon in 1880. ‘Ik leef als een 19e eeuwer’, zegt ie van zichzelf. Zorg voor muziek van Puccini en gedichten van Shakespeare. Geef hem vooral complimenten of laat hem zelf zeggen: ‘Als ik mezelf terugzie, sprekend in de Kamer of in geschreven stukken, denk ik heel vaak: mijn god, wat is dit goed.’

Het persoonlijke is politiek, aldus een feministische wijsheid. Stel de persoon centraal, of… Eric de Bie of… Thierry Baudet. Eric en zijn fractie willen wellicht regeren en 130 km per uur rijden op weg naar het Provinciehuis, hun tuin en stukje land met stikstof bewerken. Geen windmolens en ruimte voor plofkippenboerderijen. Baudet wil zelf aandacht. Zo maak je van Forum voor Demagogie wellicht een ‘plofpartij’.

Frans van Gaal
Onder De Boschboom is een rubriek van cultuurhistorische aard, die haar columnisten een podium biedt om op persoonlijke titel onderwerpen die met de Bossche cultuur te maken hebben uit te diepen. Reacties? Stuur een mail naar: onderdeboschboom@kringvrienden.nl.