Op 12 november 2014 vond de onthulling plaats van een plaquette voor zijn geboortehuis Achter ’t Wild Varken, ter hoogte van het Stadskantoor. Moleschott wordt beschouwd als een van Nederlands meest oorspronkelijke denkers van de 19e eeuw. Na zijn studie geneeskunde in Utrecht vertrok hij naar Heidelberg. Daarna werd hij hoogleraar fysiologie in Zurich. In 1876 werd hij senator in Italie. In Den Bosch is hij na zijn dood in de vergetelheid geraakt. In de stad worden komende maanden meer plaquettes te liggen van beroemde Bosschenaren. Wiep van Bunge, hoogleraar Geschiedenis van de wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, onthulde, samen met wethouder Huib van Olden de gedenksteen.
Koninklijke Bibliotheek over Jacob Moleschott
Trix Bakker, voorheen collectie- en informatiespecialist bij de Vrije Universiteit, werkt nu als vrijwilliger bij de Koninklijke Bibliotheek. Ze bracht op de KB-site over Molenschott de persoon en zijn filosofisch werk in beeld.
Wie is dè?
Onder dit motto brengt Erfgoed Brabant, in samenwerking met www.eendrachtfilms.nl een 13-delige documentaire tot stand over beroemde Brabanders, die in hun eigen provincie onbekend bleven. Voorbeelden: Andreas Cornelis van Kuijk, zoon van een eenvoudige Bredase koetsier werd
uitgeroepen tot de beste en grootste manager aller tijden in de wereldwijde muziekgeschiedenis.
Beter bekend onder de naam Colonel Thomas Parker, werd hij beroemd en schatrijk als manager van Elvis Presley.
De naam Jacob Moleschott zal bij weinigen een belletje doen rinkelen, toch is het de enige Bosschenaar naar wie in Italië een straat is vernoemd. De naam van deze vrijdenker wordt door sommigen in één adem genoemd met Erasmus, Spinoza en Multatuli.