Bossche Omroep – George Floyd went (1 juli 2020)

Hoe afschuwelijk zijn de beelden? Een ‘blanke’ politie-agent die er genoegen in schept een ‘nigger’, weerloos op de grond geperst door twee maten, te horen stamelen: “I can’t breathe!’

Gelukkig gaan verhaal en beelden de wereld rond. Zoiets gebeurt toch niet in Nederland… en zeker niet in Den Bosch?
Maar toch… op zaterdag 6 juni flyert Thierry Baudet van Forum voor Demagogie in ’s-Hertogenbosch tegen de 1 ½ meter-samenleving. Mooie Thierry strijkt met partijgenoten neer op het terras naast de Sint-Jan. Tal van Bosschenaren willen met hem op de foto. Eén uitzondering: Jasper van den Elshout. Hij protesteert ludiek tegen Forum voor Demagogie en draagt een doos met ‘oud papier hier’. Daar kunnen de verkiezingsfolders van Thierry in.

Baudet lacht ontspannen. Niets aan de hand dus, zo lijkt het. Maar Thierry wil wel gefilmd worden bij de Sint-Jan. Dus staat Jasper toch wel in de weg. Als een dief in de nacht neemt Thierry’s knokploeg Jasper daarop in een gewelddadige houdgreep. Ze slepen hem naar een houten deur naast grand-café Silva Ducis. Jasper bonkt hard met zijn hoofd tegen de deur en tegen de deurbel. Hij roept om politie.
De bewakers, wellicht geïnspireerd door de aanpak-George Floyd, duwen Jasper met zijn gezicht op de grond totdat de filmopnamen klaar zijn. Thierry gloort ondertussen aan de voet van de Sint-Jan. Zijn idool en grote voorbeeld Donald Trump doet zoiets enkele dagen eerder voor de ‘kerk van de presidenten’ in Washington. Frappante overeenkomst: Trump laat de omgeving van de kerk vooraf met geweld schoonvegen.

Minneapolis en Washington in Den Bosch. Hoe reageert de stad op Baudets actie? Och… George Floyd went. Een vrouw op het terras belt nog wel de politie. Die verschijnt lang nadat het incident voorbij is. Jasper, inmiddels behoorlijk toegetakeld, houdt daarna een auto van Stadstoezicht aan. ‘Ik ben mishandeld!’, roept hij met de angst nog in het gezicht. De handhaver sluit het autoraampje en rijdt door. Ondertussen identificeert Jasper op eigen houtje, zonder hulp van de politie maar met steun van getuigen, twee beveiligers, werkend bij particuliere beveiligingsbedrijven.

Baudet heeft nog geen verantwoording afgelegd. Lokale en regionale pers vroegen er ook niet om. De lokale politiek reageerde ook niet. Landelijke politici maken geen woord vuil aan dit straatgeweld en eigenrichting van privé-beveiligers. Monica Keizer van het CDA geilt al op samenwerking met aantrekkelijke Thierry, de VééVééDée is zo bang voor Baudet dat ze zijn standpunten overneemt.
Burgemeester Mikkers, u bent nu toch wel aan zet. Tot nog toe hield u het bij een korte verklaring: ‘fysiek bedreigen is iets dat we natuurlijk niet moeten accepteren’. Maar waarde burgemeester: het aangezicht van de politiek is in het geding als onder de vlag van een politieke partij in de openbare ruimte geweld wordt toegepast. Welaan burgemeester, grijp in en stel een daad.

Frans van Gaal