De Bossche munt

Allemaal een beetje hertog

Rond het Makassarplein in Amsterdam gaat sinds april 2012 de ‘Makkie’ van hand tot hand. Het is een buurtmunt die leven in de brouwerij brengt. Hij leidt ook tot vele sociale contacten. Plaatselijke instellingen krijgen van het Stadsdeel Oost één Makkie per uur om daarmee hun vrijwilligers te belonen. Die Makkies kun je vervolgens besteden bij de bibliotheek, maar ook bij de boekhandel of de bioscoop in de buurt.

Het Engelse Bristol, met meer dan een half miljoen inwoners, kent ook zijn eigen munt: de Bristol Pound. De stad wil hiermee zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn, minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en de landelijke overheid. Met één lokale munt steunen inwoners van de stad elkaar heel rechtstreeks.

Er zijn steeds meer gemeenschappen en sociale netwerken in en buiten Europa die voor een lokale munt kiezen. In Griekenland, Portugal, Spanje en Engeland geven gewone, slimme en creatieve mensen zo hun eigen antwoord op de voortwoekerende crisis. De mensen laten het niet aan de banken over maar nemen het heft in eigen handen. Door het geld in omloop te brengen wordt de lokale economie ondersteund, in plaats van het te laten wegvloeien naar grote multinationals. Het brengt mensen ook dichter bij elkaar. Niemand wordt uitgesloten. Bristol is inmiddels uitgeroepen tot ‘Green Capitol of Europe 2015’.

Stel je voor… als inwoner van ’s-Hertogenbosch krijg je betaald met een Bossche munt. We noemen hem de dukaat, een (’s-)hertogenlijke munt. Je doet boodschappen voor een buurvrouw en daar krijg je een dukaat voor. Met de door jou verdiende dukaten ga jij naar de buurman. Die verzorgt jouw belastingaangifte. Een halve dukaat voor een half uur werk, een hele voor een uur. Onderling ontstaat zo een levendige ruilhandel. Zo ben je met de dukaat niet arm als je geen geld hebt. Je bent pas arm als je niets te bieden hebt.

Met de Bossche dukaat kun je vervolgens ook terecht bij het Theater aan de Parade, de Verkadefabriek, het museum, het Jheronimus Bosch Art Center, de kringloopwinkel, de kunstuitleen, de Bossche sportvereniging en het zwembad. Bossche ondernemers kunnen zich ook aansluiten. Zo hou je het geld in de stad, je zorgt dat iedereen mee kan doen. Daar ben je lang niet zeker van als je alleen met euro’s betaalt. Jouw eurootjes kunnen, via de bank van de ene op de andere dag bij een vastgoedhandelaar in de VS terecht komen. Schiet de stad, jouw buurtbewoner of hulpbehoevende moeder niet veel mee op. We gaan voor een eigen Bossche munt, een die de stad sterker maakt, de dukaat. Daarmee voelen we ons allemaal een beetje hertog in ’s-Hertogenbosch. Je ligt met de nieuwe munt ook goed in de markt, ook al ben je niet rijk of verdien je niet teveel. Eén ding staat al vast.
Onze eigen lokale munteenheid, de dukaat, zal de stad socialer en gelukkiger maken.

Contact opnemen met Frans van Gaal

Email: fransvangaal@home.nl Telefoonnummer: 06-45482739