Bossche Omroep – Bosch volkstheater

zondag 29 juni 2014 – De NS is boos op wethouder Geert Snijders. Hij houdt manmoedig stand. De baas van de NS wil een grote parkeergarage voor meer dan 800 auto’s langs de Mayweg. Maar Snijders neemt het geluid van de raad en straat (bewoners Mayweg) serieus. Wat hem betreft komt de garage er niet. Geert Snijders is nog een ouderwetse sociaal-democraat met maatschappelijk engagement in zijn donder. Hij komt nog onder de mensen. Zo is hij een van de weinige bestuurders en politici die zich nog bekommert om eerstedivisionist FC Den Bosch, niet bepaald het Ajax van het zuiden.

Met een weerbarstige supportersschare en compromitterende beloften aan een oliesjeik bied je geen aantrekkelijk podium voor een bestuurder, een netwerker-op-niveau of politicus. Je gaat immers niet voor de kat-zijn-k… naar een evenement. Het moet wel iets opleveren, business genereren zogezegd. Dan kun je maar beter naar het hockey gaan, een probleemloze topsport-voor-de-hele-familie. Je ontmoet in de Hockeysociëteit alleen welbespraakte ondernemers, bestuurders van formaat en andere winners.

Geen onvertogen woorden langs de lijn en al helemaal geen oerwoudgeluiden. Een donkere speler is nog een bezienswaardigheid en Mohammed kom je er al helemaal niet tegen. Hockey is nog geweldloos blank. Mocht de ‘scheids’ het verkeerd doen dan wordt het woord ‘hondenlul’ alleen aan de bar gefluisterd. De hockeyclub maakt mooie reclame voor zichzelf en woonwijk als er nette meisjes in hippe hockey-outfits doorheen rijden. Voetbalbestuurders gaan er inmiddels langs om te kijken hoe ze het rond het hockeyveld rustig houden.

Bert Pauli, VVD-gedeputeerde en bestuurder met fingerspitsgefühl, heeft dat helemaal begrepen. Hockey is de nieuwe volkssport voor de middenklasse. ‘Daar zitten mijn stemmers’, dacht hij en zo kregen Brabantse hockeyclubs al zo’n 10 miljoen uit de rijk gevulde Essentbeurs. Hockeyclub Den Bosch kreeg meer dan drie miljoen van provincie en gemeente voor een nieuwe overdekte tribune. Het is de club gegund. Ze groeit tegen de kleppen omhoog en scoort sportief. En … een goede ambiance helpt vooruit.

Dat toont ook het WK voetbal. Hoeveel mooie wedstrijden hebben we al niet gezien? Frits Barend, sportjournalist, stelt dat het wel lijkt of de voetballers zich optrekken aan de ambiance. Het is feestelijk, supporters zitten door elkaar, de emotie en passie spatten ervan af zonder dat het uit de hand loopt. Het positieve gedrag van de supporters slaat over op het veld.

Ga je fatsoenlijk met supporters om dan is de kans groot dat ze zich ernaar gedragen. Andersom: behandel je mensen als varkens, dan gaan ze zich ook als varkens gedragen. Ga je hiervan uit dan mag de M-side, tribune van ‘harde kern’ en veel seizoenkaarthouders bij FC Den Bosch wel een opknapbeurt krijgen. Het levert geen stadsgezicht om trots op te zijn.

Mogelijk kan Geert Snijders nog een volkse daad stellen, een gemeentelijke bijdrage aan een beter stadsgezicht en een wat comfortabeler verblijf voor de FC-supporters. De supporters bouwden met gemeentegeld al hun eigen honk. Ze gaan er zuinig mee om. 100.000 euro had de gemeente ervoor over. Gemeten naar gemeentelijke investeringen in een tribune voor de hockeyclub of het theater een peanut. Daar kan nog wel wat bij voor echt Bosch volkstheater.

Frans van Gaal

Contact opnemen met Frans van Gaal

Email: fransvangaal@home.nl Telefoonnummer: 06-45482739