Onder de Boschboom – Een Bossche Affelay

zondag 06 juni 2010 – Een spook waart rond… dat van rechtse-stoere-mannen-spierballentaal-tegen-integratie-envoor- apartheid. Geert Wilders en Marc Rutte van de VVD trekken hierbij gelijk op. Je vraagt je af, waarom is Wilders uit de VVD gegaan? Integratie van allochtonen is weer voor geitenwollen- sokken-dragers, Pax Christi-mietjes en andere linkse watjes. Bert Pauli, roerganger van de Bossche VVD, blijft de gemoedelijke Bosschenaar maar kan niet om de partijlijn heen. En die heeft het gehad met integratie en inburgering. Pauli wil op zijn minst flink bezuinigen op ‘theekransjes’, ‘Bingo-met-cous-cous’ en ‘Boschlogie voor allochtonen’. Wat levert het immers op?

Welaan… grote-en-gemoedelijke Bert, ik nodig je uit om op een zaterdag in het veldsportseizoen eens niet het hockeyveld – dé VVD-ontmoetingsplek – te bezoeken, maar het terrein van een Bossche amateurvoetbalclub als TGG. Je hoort geen Floris-Jan of Piet- Hein roepen, eerder Mohammed, Ali, Youssouf of Garcia. Bij TGG, BLC of bijvoorbeeld CHC is het voetbalveld op zaterdag een en al multicultuur, gratis en voor niks! Bij TGG bestaat meer dan de helft van de jeugd uit allochtonen, bij CHC ligt het nog hoger. De Bossche amateurvoetbalverenigingen zijn zo elke week weer het meest voor de hand liggende platform voor inter-etnische ontmoetingen. Daar hoeft geen cent bij! Niks mis mee op het eerste gezicht, een kans voor open doel voor natuurlijke inburgering. Maar… steeds vaker is de toeloop van allochtonen, waaronder veel Marokkanen, zo groot dat het de organisatie van de voetbalclub in grote problemen brengt. Er ontstaat disbalans. Naast ‘zwarte scholen’ zijn er nu ook zo goed als ‘zwarte voetbalclubs’. De ‘blanke’ autochtoon zoekt het bij een andere club of sport.

Dat zoiets een bommetje is onder het voortbestaan van voetbalclubs in grote steden ligt voor de hand. Het leidt immers tot grote, hele grote problemen op het gebied van organisatie, financiën en bestuurbaarheid. Vooral als de aanwas van allochtonen zonder verenigingscultuur te groot is. Veel allochtonen, vooral Marokkanen, kennen geen verenigingscultuur. Contributie??? moet dat? Op zaterdag iets voor de club doen? Niet bekend.

Op 13- of 14-jarige leeftijd raken veel niet-te-talentvolle Marokkaanse jongetjes ‘van God los’. De voetbalclub moet het oplossen en verwerken. Zo raakt de club in ‘hoge nood’. De Marokkaan die wordt weggestuurd bij de voetbalclub omdat hij niet meer te ‘handelen’ is zal nooit een Bossche Afellay kunnen worden. Eerder een kansarme veelpleger. Dus grote-engemoedelijke Bert, je weet wat je te doen staat, help die voetbalclub. Jij bespaart op ‘theekransjes’ en de inburgering gaat gewoon door!

Frans van Gaal
Belangstellenden voor cultuurhistorie kunnen zich voor meer informatie wenden tot de Cultuurhistorische vereniging ‘De Boschboom’, secretariaat, telefoon: (073) 6146778 (na 20.30 uur) of www.boschboom.nl

Contact opnemen met Frans van Gaal

Email: fransvangaal@home.nl Telefoonnummer: 06-45482739