HOME

Blijvend eerbetoon Bossche Italiaan

Geen enkele andere Bosschenaar bracht het zover maar Jacob Moleschott kreeg hem wel, een biografie in het Italiaans van de hand van medisch historicus Giorgio Cosmacini. De titel van de biografie: Il medico materialista, vita e pensiero di Jakob Moleschott. Moleschotts leven en werk zijn nauw verweven met de Italiaanse eenwording. Op 9 augustus 2022 is het 200 jaar geleden dat Jacob Moleschott werd geboren in zijn ouderlijk huis aan Achter ’t wild Varken in ‘s-Hertogenbosch. Op die plek ligt al een gedenksteen die aan hem herinnert. Een mooi begin, maar deze grootste Bossche wetenschapper en filosoof verdient veel meer erkenning in zijn geboortestad.  Veel van zijn gedachten en geschriften zijn het waard om een blijvende inspiratiebron te worden voor zijn ‘s-Hertogenbosch.
Lees Meer…>>>

Initiatiefvoorstel permanente gedenkplaats Moleschott

Op 13 februari 2022 verscheen er in het Brabants Dagblad een openbare oproep aan onze gemeenteraad vanuit een aantal Brabantse filosofen om de in Den Bosch geboren fysioloog Jacob Moleschott te eren met een gedenkteken. Dit jaar is het namelijk 200 jaar geleden dat Moleschott in onze stad werd geboren. Deze oproep is onder andere ondertekend door voormalig denker des vaderlands Daan Roovers, hoogleraar Ronald van Raak en voormalig raadslid Frans van Gaal. Dit initiatiefvoorstel is gebaseerd op deze oproep en probeert de wens van de initiatiefnemers in actie om te zetten. Er wordt voorgesteld om lokale kunstenaars aan het werk te zetten om Moleschott op een passende en eigentijdse manier te eren.

Lees Meer…>>>

Tientallen bekende ondersteuners

Ons initiatief voor een groot en onderscheidend gedenkteken voor Jacob Moleschott wordt inmiddels ondersteund door tientallen bekende personen. Uit alle hoeken van de samenleving. Van oud-burgemeester Ton Rombouts en meerdere oud-wethouders uit ‘s-Hertogenbosch tot wetenschappers, historici, vrijwilligers van diverse organisaties, mensen uit het onderwijs, journalisten en kunstenaars, maar ook landelijk bekende oud-politici als Agnes Kant en Jan Marijnissen.

Bekijk HIER de volledige lijst

Download de flyer over Jacob Moleschott

Wilt u alles weten over één van de grootste Bosschenaren? Lees dan de flyer die wij hebben samengesteld. Laat u verrassen door het hoge sociale karakter van deze bijzonder man, zijn veelzijdigheid en wat hij op medisch- en sociaal gebied voor de Bosschenaren én Italianen heeft betekend.
U kunt de flyer HIER gratis downloaden.

Moleschott tegen antisemitisme

“Wij zouden vol ijver moeten handelen naar wat de twee grootste Joden, eigenlijk de grootste mensen die ooit geleefd hebben, Jezus en Spinoza, gepredikt hebben”, schrijft Moleschott in een voorwoord voor een opmerkelijk boek. Het is de ‘Antisemiten-Hammer’, een literaire bloemlezing uit de wereldliteratuur van Josef Schrattenholz (1847-1909). Deze muziekkenner en publicist, zelf katholiek, is ongerust over het oprukkende antisemitisme in delen van Europa. In zijn ‘Antisemiten-Hammer’ uit 1892 nemen een groot aantal gezaghebbende intellectuelen uit heel Europa het op voor de Joden. Moleschott schrijft het voorwoord.

Jeroen van de Eijnde, directeur van Nationaal Monument Kamp Vught over de actuele betekenis van deze stellingname.

Stadscomponist eert Jacob Moleschott

Bart van Dongen

De stad ‘s-Hertogenbosch heeft met Bart van Dongen een nieuwe stadscomponis. De musicus blijkt een bijzonder zwak voor Jacob Moleschoot met zich mee te dragen. “Een bijzondere Bosschenaar met een sterke sociale visie op de samenleving. Gelijke rechten voor vrouwen, scholing voor iedereen, gezond eten voor iedereen. Een voor die tijd heel ongewone visie.”

Bekijk hier de video…>>>

Ook pionier op het gebied van crematies

Kitty de Leeuw

 Jacob Moleschott geldt in Europa als een absolute pionier op het gebied van crematie, een manier van omgaan met de doden die voor katholieken dus verboden. Volgens zijn boek ‘Uber die Kreislauf des Lebens’ is het menselijk lichaam een deel van de kringloop der natuur en diende daarom na de dood tot nut van de levenden te worden aangewend.

Lees Meer (inclusief video)…>>>

Ronald van Raak: Pleidooi voor borstbeeld

Ronald van Raak

De Nederlandse filosoof Jacob Moleschott (1822-1893) is in ons land bijna vergeten. Een slechte zaak, meent filosoof Ronald van Raak. Met een groep andere Brabantse filosofen pleit hij voor een borstbeeld voor de Bossche denker. ‘Moleschotts gedachtegoed is buitengewoon actueel.’ Goed eten, onderwijs en gelijke kansen voor iedereen. Allemaal zaken waar Jacob Moleschott als een van de eersten in ons land voor pleitte. En toch kent bijna niemand hem meer. Zonde, vindt een groep Brabantse filosofen. Ter ere van Moleschotts 200e geboortejaar roepen zij de gemeente ‘s-Hertogenbosch op om een borstbeeld van hem te plaatsen. Een van die filosofen is Ronald van Raak, hoogleraar Erasmiaanse Waarden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, voormalig lid van de Tweede Kamer (SP). Het magazine FILOSOFIE interviewde Van Raak.

Lees Meer…>>>