‘Geen samengaan tussen rood-zwart en geel-zwart!
Het fusieproces tussen BVV en Wilhelmina op weg naar FC Den Bosch verliep heel moeizaam. BVV wilde wel, Wilhelmina niet. De secretaris van Wilhelmina zegt in 1961: ‘Het is goed voor de gemoedsrust van de leden van Wilhelmina te weten dat ik tegen een fusie ben. Ik kan niet geloven in een samengaan tussen rood-zwart en geel-zwart. Geld is niet het enige wat een club op de been houdt. Zeker niet Wilhelmina! Er kan geen eerlijke en volledige, objectieve samenwerking tussen rood-zwart en geel-zwart zijn.’
Wilhelmina telt nauwelijks mee bij FC Den Bosch ’67
Toen Wilhelmina in 1967 bij FC Den Bosch aansloot ging het niet meteen van een leien dakje. Oud-Wilhelminiaan Wim van den Heuvel vertelt: ‘Je had bij FC toch al te maken met drie groepen, de BVV’ers, de Wilhelmina-jongens en de buitenstaanders. Dat waren allemaal groepjes. Nee, de sfeer was lang niet zo fijn als bij Wilhelmina.’
Kort maar kleurrijk
Pietje Pelé wordt hij al snel genoemd door de fans van FC Den Bosch, naar de Braziliaanse stripheld die opduikt in de belevenissen van Appie Happie. Officieel heet hij Roberto Abrussezze – 23 jaar, ex-speler van Botafogo en Flamengo, grote clubs in zijn geboorteplaats Rio de Janeiro. Gemakshalve noemt het Brabants Dagblad hem Roberto. Hij is een van de eerste Brazilianen in het Nederlandse profvoetbal. FC Den Bosch trok wel meer spectaculaire buitenlanders aan…
Gerard, wat geef je mooie ballen
Gerard Aichorn speelt tussen 1972 en 1988 voor FC Den Bosch, met een onderbreking van drie jaar. Hij is zo, na Jan van Grinsven met 415 wedstrijden tweede op ranglijst aller tijden met de meeste competitiewedstrijden voor FC Den Bosch: 396 wedstrijden! Hij krijgt een bij- of koosnaam: ‘de schnitzel’. Het publiek verzint ook een lied of yell voor Gerard: “Gerard, wat geef je mooie ballen, het doelpunt is gevallen, we worden kampioen!
Hoe Oranje tegen FC het spoor naar WK ’86 verloor
De uitschakeling van Oranje voor het WK van 1986 wordt ingeleid door blauwe plekken waarvoor FC Den Bosch verantwoordelijk is. De oefenwedstrijd én de nederlaag (2-4) hadden geheim moeten blijven. Dat lukte niet. Alleen al niet door dit bijzondere voetbalverhaal.
Zeuren om een contractje voor Ruud van Nistelrooij
Cor Adriaanse, jeugdtrainer bij FC Den Bosch tot 1996, leidt de achttienjarige Ruud van Nistelrooij in 1994 naar het eerste elftal. De overtuiging dat een toekomstige wereldster op doorbreken staat, ontbreekt nog bij FC Den Bosch. Adriaanse onthult: ‘Hans van der Pluijm, de trainer, en Chris van de Laar, de manager, zagen het nog niet zo in hem zitten. Hans vond hem niet snel genoeg. Bij Van de Laar heb ik moeten zeuren om een contractje voor Ruud. Anders ga ik hem zelf wel ergens ander onderbrengen, heb ik op een gegeven moment moeten dreigen’.
Jeugdselectie FC Den Bosch met Ruud van Nistelrooij, 4e vanaf rechts, staande. Zittend: 3e van links Theo Lucius, 6e van links Anthony Lurling.
Brus ‘verovert’ Den Bosch
In 2000 beleeft FC Den Bosch een hectische periode. Hans Brus, directeur-eigenaar van Datelnet in ‘s-Hertogenbosch wil vooruit met de club als de nieuwe voorzitter. Over deze periode zegt hij zelf: ‘Als ik mijn plannen had mogen uitvoeren, had FC Den Bosch nu al jarenlang een stadion gehad waarmee het had kunnen concurreren op het niveau van FC Twente of Willem II’.
En nog 43 andere verhalen… over FC Den Bosch, de spelers… de tegenstander… de bestuurders… supporters… en heel veel meer…